Donosimo recept za jednostavno i lagano vegetarijansko glavno jelo koje prija ljeti - zapečene tikvice punjene rižom i povrćem.
Tikvice su u sezoni, riža je zasitna. Sve zajedno ide u pećnicu - bez puno filozofije.
Sastojci (za dvije osobe):
- 2 veće tikvice
- 1 šalica kuhane riže
- 1 manja kapula
- 1 mrkva
- 1 rajčica
- 1 režanj češnjaka
- maslinovo ulje
- svježi peršin
- sol, papar
- po želji ribani sir za posipanje.
Priprema:
Tikvice je potrebno prerezati po dužini i izdubiti sredinu (ostaviti oko pola cm mesa uz koru). Potom ih treba posoliti i ostaviti da puste vodu. Za to vrijeme na maslinovom ulju treba prodinstati sitno sjeckanu kapulu i češnjak, dodati naribanu mrkvu i narezanu sredinu tikvica te kratko pirjati. Potom je potrebno ubaciti narezanu rajčicu i kuhanu rižu, začiniti solju, paprom i svježim peršinom.
Tikvice se zatim pune pripremljenom smjesom, slažu u pleh, pokapaju s malo maslinovog ulja i peku na 200°C oko 25 minuta. Pred kraj se mogu posuti ribanim sirom i zapeći još par minuta dok ne porumeni.
Jelo se poslužuje se toplo ili mlako.