Prepuni su hranjivih tvari, vitamina, antioksidansa..., a također nas čine energičnijima i pomažu koži da napreduje. Međutim, istraživanja pokazuju da većina ne unosi preporučene količine voća i povrća, odnosno pet porcija povrća i četiri voća po danu.
Jedno britansko istraživanje pokazalo je da 48% Britanaca baca povrće jer ne zna što bi s njim, dok je 62% reklo da bi jelo više povrća da ga znaju učiniti zanimljivim. Pa evo kako to možete učiniti - nutricionisti su otkrili nekoliko načina.
Uz svaki obrok pojedite i nešto zelenila
Bez obzira radi li se o prilogu, salati ili povrću, tako ćete povećati šanse da uz obrok pojedete i nešto povrća.
- Uz svaki obrok uzmite prilog od povrća ili salatu kao što je rukola s balzamičnim octom i ekstra djevičanskim maslinovim uljem, ili možete prženo zelje poput bok choya s češnjakom i drugim biljem i začinima - kaže nutricionist V. J. Hamilton za Metro, prenosi 24 sata.
Napravite umak na bazi povrća
Nutricionist također predlaže da napravite umak prepun zelenila, kao što je pesto, i da ga koristite kao preljev za ribu i meso.
Dodajte povrće u umake
Uključivanje povrća u umake jednostavan je način da ih učinite zanimljivijima.
Napravite smoothie od voća i povrća
Započinjanje dana sa smoothiejem odličan je način da dan počnete na zdrav način.
Nemojte se bojati eksperimentirati s povrćem
Uključivanje voća i povrća u svoju prehranu mnogo lakše kada se veselite što ćete ga jesti pa proučite zanimljive načine pripreme.