Na bajkovitim Prokurativama drugu, betlehemsku svijeću mira, na gastroadventskom vijencu danas su zapalili splitski novinari portala. Manifestacija, koju je prije 16 godina osmislila nutricionistica i dijetetičarka Olja Martinić, ove godine se odvija pod geslom 'Neka ocean diše'. Prokurative su odabrane kao mjesto ove svečanosti kako bi svjetlo koje će novinari donijeti u grad, palo na more.
- Posudili smo slogan 'Neka ocean diše' motivirani 3. UN konferencijom iz Nice i Europskim paktom o oceanima koje imaju za cilj obnovu zdravlja mora i oceana, te smo stavili u centar našeg druženja posidoniju, alge i plodove mora. More nas hrani i vrhunska gastronomija je nezamisliva bez hrane koju more daje. To nije samo hrana već je lijek.
Lijepa crvena boja škampi, kozica, lososa, trlje, kokota i drugih ružičastih biljaka i morskih bića potječe od astaksantina. To je najsnažniji antioksidans. Radi se o pigmentu iz skupine karotenoida. Astaksantin štiti naše stanice od oksidativnog stresa. Bolje se razumije ako kažemo da štiti od karcinoma. Ljeti su mudre mame pripremale kozice te umakale kruh koji bi postao ružičast i davale dječici. Time su štitili probavni sustav od nametnika. More pruža podršku našem zdravlju - srcu, vidu, koži i cijelom organizmu. U tome sudjeluju i rak samac, hlapovi te ribe koje se hrane algama - ističe autorica projekta Olja Martinić.
Istaknula je kako se na današnjem jelovniku nudi i burgere od bijele ribe.
'Spajamo ugađaj s koristi. Ono što je iz mora ne mora biti skupo. Važno je da se jede često i pomalo', naglasila je Olja Martinić.
Alijana Vukšić, direktorica splitske Turističke zajednice, zahvalila je svima koji njeguju tradiciju, ne samo kroz gastronomiju, nego i kroz način života.
'Ostanimo to što jesmo. Hoće li biti gostiju, to danas nije bitno, bitno je da danas naši građani uživaju u ovom suncu i ljepoti', poručila je Vukšić.
Zlatni partner ove godine je Hrvatska udruga privatnih brodara. Hrvatska udruga privatnih brodara okuplja brodare poniknule iz Jeseničkog krila, kolijevke hrvatske male brodarske tradicije, gdje se stoljećima njeguje život vezan uz more, plovidbu i vještinu upravljanja drvenim i čeličnim brodovima. Najstarija i najbrojnija nacionalna organizacija brodovlasnika okuplja više od 250 članova, čime predstavlja najglasniji i najvažniji oslonac hrvatskog obalnog brodarstva - sektora koji danas broji oko 450 brodova na Jadranu i nosi identitet pomorstva, ribarstva i kruzing turizma.
Andrija Marasović iz Hrvatske udruge privatnih brodara poručio je kako oni žele očuvati more i kroz sudjelovanje u Gastroadventu.
'Pred nama su brojni izazovi, poput ugradnje biopročišćivača te uređenje sigurnih sidrišta. To je ono što će nas pratiti idućih godina kao, i izmjene zakona. Forte nam nije samo ploviti se mora, nego i da more treba očuvati za iduće generacije - od odgovornog i pravilnog sidrenja, preko pametne i održive plovidbe, do sustava sigurnih luka koje čuvaju naše brodove, obalu i ekosustav', istaknuo je Marasović.
Ovogodišnji Gastroadvent posvećen je inspirativnim jelima s poznatim, ali i manje poznatim namirnicama koje more daje. U tom smjeru ide suradnja s Institutom za oceanografiju i ribarstvo u Splitu koji je savršena riznica znanja i novih znanstvenih spoznaja kada govorimo o pravilnom gospodarenju morem.
Barbara Bolanča Zorica iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo naglasila je kako je posidonija nešto što trebamo očuvati.
'Tu boravi te se mrijesti čitav niz riba. Pored riba, koje svi redovito konzumirate, u prehranu treba uvrstiti I one vrste koje su dio odbačenog ulova, a koje su hranjive. To su, primjerice bukva, ušata, salpa, trupac, palamida, koje nisu na našim tanjurima, a trebale bi biti', istaknula je znanstvenica Bolanča Zorica.
Sardinini proizvodi nastaju iz pažljivo birane ribe, pripremljene s istom strasti kao i nekad - ručno, jednostavno, bez nepotrebnih dodataka. U svakoj konzervi i svakoj pašteti krije se ono najbolje što more može dati: autentičan okus, tradicija i odgovornost prema svijetu koji nas hrani. Svaki zalogaj naših proizvoda priča posebnu priču, priču o iskonskom okusu Mediterana.
Tihana Bodlović iz Sardine zahvalila je autorici projekta te naglasila kako mu se Sardina pridružila kako bi mu doprinijela.
'Sardina već skoro 120 godina postoji i ima neraskidivu vezu s morem, punu ljubavi i poštovanja. To mogu reći sa sigurnošću, jer ono što jamči da mi i dalje možemo tako nastaviti raditi, uz tradiciju i nasljeđe koje nam more tek daje privremeno, jest da ga čuvao za iduće generacije. More mora disati i moramo ga očuvati za sve nas', naglasila je Bodlović.
Alen Šimović iz Aventa na Prokurativama zahvalio je Gastroadventu što je drugu svijeću odlučio podijeliti s njima.
'Cijelog mjeseca nudimo glazbu za sve ukuse, imamo hranu na najbolje tri, posebne gastronomske kućice te tri velika koncerta Vuce, Kuliša i Dalmatina, a tu je i naše klizalište', poruči je Šimović.
Vrhunski gastronomski tim Adventa na Prokurativama pripremio je morsku pizzu s inćunima, fritule s bakalarom, salatu od hobotnice s ledenim čipsom, burger od bijele ribe, jadransku tunu u savuri te trokutiće od bakalara za klizače.
Fritule s bakalarom i proteinski burger od bijele ribe nudi se i svim posjetiteljima na adventskim kućicama na Prokurativama. Na ovaj način tim Adventa na Prokurativama promiče konzumaciju ribe i daje podršku Gastroadventu u Splitu. Uz jela pored klizališta i šum mora predstavljena su i vina Badel i Lacman.
Kuhar splitskog Bajamontija, Tibor Balint pozvao je svih da kušaju njihove morske delicije, koje 'idu kao lude'.
'Veseli me što i ove godine sudjelujem u Gastroadventu. Iskoristila bih priliku zahvaliti našoj Olji Martinić što sa svojim entuzijazmom i svojim timom osvještava o važnosti dalmatinske prehrane i tradicije, ali i dalje otvara neke nove teme. Drago mi je se spominje posidonija, pluća mora. Želim da pronađete mir u sebi i da ga podijeliti sa svojim bližnjima', istaknula je splitska dogradonačelnica Matea Dorčić.
Igor Stanišić, u ime splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana pozvao je novinare da zapale drugu svijeću.
'Ovo je brend naše županije i grada. Danas palimo svijeću mira. Mir je nešto što je potrebno u svijetu i u ovim vremenima, ali i onima među nama koji još uvijek u svojim glavama nisu završili voditi neke ratove', naglasio je Stanišić.
Gastroadventski vijenac izradila je Katja Karmelić. Završila je Školu likovnih umjetnosti, te zlatarstvo u Splitu. Radi u Centru za osobe s poteškoćama u razvoju kao radni instruktor u likovnoj radionici. Velika inspiracija su joj more i otoci.
Ovogodišnji Gastroadvent podržali su Turistička zajednica Splita, Splitsko-dalmatinska županija, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, Javna ustanova More i krš, Hrvatska udruga privatnih brodara, Sardina d.o.o. Postira te Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.
Partneri su Adriatic Queen, Carlsberg Croatia, Ljekarne SDŽ te Vinarija Enosophia.