Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ZELENI ZADOVOLJNI: Kante za biootpad stižu na splitski Pazar

ZELENI ZADOVOLJNI: Kante za biootpad stižu na splitski Pazar

Imaju i nekoliko savjeta kako poboljšati postotak odvajanja

Zeleni Dalmacije poručuju kako njihove ekološke kampanje traju najmanje desetak godina dok se ne ispune implementacijama u prostoru. 

- Zagovaranje biootpada je jedna od njih. Posebno je interesantan rad na postavljanju spremnika za odvojeno prikupljanje otpada na tržnicama. Upriličili bismo razne performanse, vukli za rukave gradske službenike i komunalne tvrtke, slali dopise, ali ogluha i nerazumijevanje bile su prirodna reakcija u našem gradu. Ni medijski istupi nisu davali nikakvu promjenu. To je razlog zašto smo u EU na posljednjim pozicijama kad je u pitanju odvajanje otpada, a isto tako i oporaba - navode Zeleni Dalmacije i dodaju kako su na kraju zaprijetili inspekcijskim službama.

- Već smo mislili podnijeti prijave kad smo dobili informaciju iz tržnica da će ove sedmice biti postavljeni spremnici na dvije lokacije od koje je jedna Stari Pazar. Konačno su osvanuli spremnici za biootpad i papir 'posijani' po tržnici. Direktor Tvrtko Karoglan ispunio je obećanje i ugovorio redovni odvoz i zbrinjavanje od strane Čistoće što je prije predstavljao problem - ističu.

Navode i da su zahvalni na početku ovog procesa budući da je biootpad i kartonska ambalaža dominantan materijal koji je prije završavao na Karepovcu.

- Iako na poklopcima smeđih spremnika postoje upute za pravilno odvajanje smatramo da prodavačima na tržnicama treba posebno ponuditi pismena uputstva na znanje o razvrstavanju otpada. Spremnici za plastiku i mješoviti otpad također trebaju biti više postavljeni kao zajednički setovi na pojedinim lokacijama, a spremnici za staklo u manjoj mjeri. Važnost je i nadgledanja ove kampanje na početku implementacije kako bi se upozorili nesavjesni korisnici koji pogrešno odvajaju kroz upozorenja, ali i kazne kao komunalni prekršaj. Poželjno je vidljivo označiti naljepnicom na tijelu smeđeg spremnika velikim slovima 'biootpad' kako bi se izbjegle vizualne zabune. Djelatnici održavanja tržnice trebali bi jednako tako sudjelovati u selekciji odvajanja prilikom čišćenja i pranja kako bi se smanjio mješoviti otpad - smatraju Zeleni Dalmacije.

Vaša reakcija na temu