Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ZBOG KAREPOVCA Omišane u ovoj godini očekuje drastično poskupljenje odvoza otpada

ZBOG KAREPOVCA Omišane u ovoj godini očekuje drastično poskupljenje odvoza otpada

Moglo bi izazvati negativne posljedice za okoliš

Stanovnicima grada Omiša, te općina Dugi Rat, Šestanovac i Zadvarje će znatno poskupjeti odvoz otpada. U prosjeku će se za 40 posto povećati računi svima koji koriste usluge komunalne tvrtke Peovica. Razlog tome je znatno poskupljenje odvoza otpada na splitsko odlagalište Karepovac. 

- Zadnji put smo mijenjali cjenik prije malo više od godine dana. Od 1. siječnja 2023. godine morali smo uvesti nove cijene zbog zakona u kojem je navedeno da svako kućanstvo mora imati isti fiksni dio cijene. Sada imamo situaciju da nam Karepovac poskupljuje 100 posto, što je za nas ogroman trošak. Gradovi i općine u kojima prikupljamo otpad su u procesu donošenja novih cjenika, tako da će prema našim procjenama kućanstvima usluga poskupjeti preko 30 posto, a ostalima 49 posto. Pod ostale mislimo na poduzetnike, obrtnike, iznajmljivače, javne tvrtke i ustanove... U prosjeku vam je to otprilike 40 posto - potvrdio je Leonardo Ljubičić, direktor Peovice. 

Koncem prošle godine s Karepovca im je najavljeno drastično poskupljenje, ali ga je Peovica uspjela odgoditi kroz tri etape. 

- Karepovac je najavio poskupljenje s 1. prosincem prošle godine pa smo uspjeli dogovoriti da nam daju malo vremena jer naša procedura podizanja cijena traje otprilike pet mjeseci. Tako je od 1. veljače odvoz komunalnog otpada na splitsko odlagalište poskupio za 50 posto, u lipnju će poskupjeti na 75 posto, a u rujnu na 100 posto u odnosu na prijašnju cijenu. Deponiranje tone komunalnog otpada na kraju će koštati 120 eura, dok je prošle godine iznosilo 59,73 eura. Prema našim procjenama novi cjenik nećemo moći aktivirati prije 1. svibnja ove godine, ali nakon toga građani mogu očekivati poskupljenje -  najavio je šef te komunalne tvrtke. 

Između ostalog, to je jedan od razloga zbog kojih je 8. siječnja započeo pilot projekt prikupljanja reciklabilnog otpada od kvarta do kvarta. Tako se u urbanom području Omiša i Dugog Rata zeleni otoci (žuti, plavi i zeleni spremnik) uklanjaju, a prikupljanje otpada se vrši kamionom od kvarta do kvarta.

- Svi su skloni tome da su javni spremnici najelegantnije rješenje za korisnika, ali je problem što sav otpad propada, odnosno većina odlazi u miješani komunalni otpad i zatrpavaju se odlagališta - dio je njegovog pojašnjenja zašto se uveo takav način prikupljanja reciklabilnog otpada. Smatra da će se takvim načinom kontrole povećati količina recikliranog otpada, a smanjiti odvoz miješanog komunalnog otpada koji će do rujna drastično poskupjeti. 

Tvrtka Peovica je u 2022. godini na Karepovcu deponirala 6959 tona otpada, a 2023. je dovezla otprilike 7020 tona otpada. Prema staroj cijeni za 2022. godinu platili su otprilike 415.661 eura a deponiranje, a za prošlu godinu 419.304 eura. Prema novoj cijeni platili bi duplo više, dakle 835.080 eura za 2023. godinu. Zbog najavljenog povećanja, Peovica na godišnjoj razini mora priskrbiti dodatnih pola milijuna eura. 

Poskupljenje deponiranja komunalnog otpada na Karepovcu očekuje sve gradove i općine u kojima tvrtka Čistoća ne odvozi otpad, već se time bave druga komunalna poduzeća. Naime, splitska komunalna tvrtka obavlja komunalnu djelatnost održavanja čistoće i odlaganja komunalnog otpada na području gradova Split, Solin te općine Podstrana, Klis i Dugopolje. Deponiranje komunalnog otpada u tim gradovima i općinama se plaća kroz varijabilne cijene računa građana, dok će ostale općine koje odlažu na svoj otpad na Karepovcu biti primorane povećati cijene odvoza kako bi nadomjestili veliko poskupljenje. 

Prethodni porast cijena komunalne usluge Peovice, koja je za kućanstva narasla na 8 eura mjesečno, izazvalo je tada oštre reakcije. Nažalost, novo poskupljenje moglo bi izazvati negativne posljedice za okoliš jer će pojedini korisnici plaćati samo paušal, ali ne i dodatnu cijenu za svaki odvoz otpada, već će ga bacati gdje god stignu. Tako je bilo i sa zadnjim povećanjem cijena, pa su se šikare u zaleđu Omiša šarenile od vrećica za otpad, a na sve strane su nicali ilegalni deponiji. Mogli bi svjedočiti sličnim scenama i ove godine.

Vaša reakcija na temu