Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press SVIBANJ BEZ KOŠNJE Postavljene informativne table na šetnici u kanalu sv. Ante

SVIBANJ BEZ KOŠNJE Postavljene informativne table na šetnici u kanalu sv. Ante

'Nek' se pčele vesele'

Danas su na šetnici u Kanalu sv. Ante, u neposrednoj blizini posjetiteljskog centra postavljene informativne table u suradnji s dječjim vrtićem 'Smilje – Šibenski tići' u sklopu projekta 'Cro Buzz Klima – Divlji oprašivači Hrvatske i prilagodba klimatskim promjenama', a povodom Svjetskog dana pčela, koji se obilježava u svibnju.

Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije pridružila se ovom projektu i inicijativi da se na većini javnih travnatih površina u svibnju obustavlja košnja. Razlog je zaštita bioraznolikosti, a posebice kukaca oprašivača. Upravo u svibnju sve cvate i buja i ponuda hrane u prirodi je najobilnija i zato košnja u ovo vrijeme ostavlja negativne posljedice ne samo na oprašivače već i na klimu.

Oprašivanje je ključan proces za razvoj biljke, a klimatske promjene prepoznate su kao jedna od glavnih prijetnji za opstanak oprašivača, uz gubitak staništa, pesticide, patogene i invazivne strane vrste.

'Informativne table na šetnici u kanalu sv. Ante su postavljene upravo iz razloga da brojne posjetitelje i širu javnost osvijestimo o ovoj, za čovjeka jako bitnoj temi. Pa neka parkovi zuje i nek' se pčele vesele! Osigurajmo im izvor hrane na našim livadama i travnjacima!', poručuju iz JU Priroda Šibensko-kninske županije.

Vaša reakcija na temu