Predstavljen projekt Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje

Predstavljen projekt Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje

Studija predvidila kako će cijena zbrinjavanja smeća u početku biti 100 kuna po kućanstvu

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić na kolegiju s gradonačelnicima i načelnicima s područja županije predstavio je projekt Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje, ali i obveze jedinica lokalne samouprave u sustavu gospodarenja otpadom.

'Centar prima ostatak otpada i ima svoj ograničeni kapacitet. U njemu se taj otpad obrađuje i rješava na najmoderniji način poznat u Europskoj uniji. Međutim, prije toga potrebno je doći do smanjenog ostatka otpada, sukladno Planu za gospodarenje otpadom u RH. To je uloga jedinica lokalne samouprave i one taj dio moraju odraditi. Dakle, otpad je potrebno odvajati, zbrinjavati biootpad, potrebna su i reciklažna dvorišta, odnosno sve ono kako bi se taj otpad u što većoj mjeri odvojio i upotrijebio da ne ide na Centar. Ostatak od 40 posto koji ide na Centar preko pretovarnih stanica, briga je naše Agencije za gospodarenje otpadom i mi ćemo taj ostatak zbrinuti po najvišim standardima Europske unije', rekao je župan.

Direktor Agencije za gospodarenje otpadom Josip Bačić rekao je kako se mora izgraditi ne samo Centar nego i sva potrebna komunalna infrastruktura za gospodarenje otpadom. Istaknuo je kako je Studija predvidila kako će cijena zbrinjavanja otpada u početku biti 100 kuna po kućanstvu.

'Ovdje ne govorimo samo o izgradnji Centra nego i sortirnica, kompostana, tu su i vozila za odvojeno prikupljanje i za primarnu selekciju na kantama… To sve skupa košta. Možemo očekivati kako će cijena biti veća nego što je danas, a koliko točno znat ćemo kad sve proradi', rekao je Bačić te dodao kako je projekt Centra napravljen sukladno Planu gospodarenja otpadom, EU hijerarhiji otpada i svim EU direktivama.

Gradonačelnik Korčule Andrija Fabris istaknuo je kako se otočani već dugi niz godina spremaju za realizaciju ovog projekta.

'Na otoku je sve puno teže pa tako i razvrstavati otpad i riješiti imovinsko-pravne zavrzlame. Mi smo imali nekoliko inicijativa i pozicija za pretovarne stanice i reciklažna dvorišta no uvijek bi zapelo. Što se tiče Korčule logično je da pretovarna stanica bude na sredini otoka tako da svim stanovnicima otoka bude ista cijena', rekao je Fabris.

Gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan rekao je kako aktivno rade na sortirnici, kompostani i reciklažnom dvorištu.

'Od Fonda za zaštitu okoliša dobili smo 9 milijuna kuna bespovratnih sredstava za izgradnju sortirnice. Moramo napraviti sve da smanjimo količinu koja ide prema CGO LR. Zbog odluka bivše gradske vlasti koje su dali privatniku da izgradi reciklažno dvorište, ne možemo dobiti sredstva i zato ćemo uložiti 2 milijuna kuna vlastitih sredstava. Za početak ćemo aplicirati za kupnju dvaju mobilnih reciklažnih dvorišta', rekao je Milan.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(69756, "");
Pregledaj komentare