Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Pilot projekt prikupljanja otpada razbjesnio Omišane: 'Moramo sve svoje obveze prilagoditi kako bi uhvatili kamiončić'

Pilot projekt prikupljanja otpada razbjesnio Omišane: 'Moramo sve svoje obveze prilagoditi kako bi uhvatili kamiončić'

'Ovo je pokušaj da se osobnom kontrolom svake vrećice pri predaji vrećice vozaču kamiona, pridonese tome da nema onečišćenja reciklabilnog otpada'

U Omišu je od 8. siječnja započeo pilot projekt prikupljanja reciklabilnog otpada od kvarta do kvarta. Ukratko, u urbanom području Omiša i Dugog Rata zeleni otoci (žuti, plavi i zeleni spremnik) se uklanjaju, a prikupljanje otpada će se vršiti kamionom od kvarta do kvarta. Korisnici trebaju preuzeti aplikaciju Moja Peovica putem koje mogu saznati kada kamion prikuplja određenu vrstu otpada s određene lokacije. Korištenjem aplikacije se može u realnom vremenu pratiti kretanje vozila i dobiti notifikacije vezano za dolazak u pojedini kvart. Kamion se zadržava na svakoj lokaciji 15 minuta, a korisnici trebaju imati razvrstan otpad u skladu s rasporedom prikupljanja

Međutim, novotarija koju je u omiška komunalna tvrtka Peovica prva uvela u Hrvatskoj, nije dočekana među građanima s velikim oduševljenjem.

- Podignute su cijene usluga odvoza smeća, a istovremeno nam je onemogućeno slobodno odlaganje razvrstanog smeća, već je Peovica odredila da se u periodu od 15 do 16 sati smeće odlaže jednom ili dva puta tjedno u kamione koji kruže po gradu - javio nam je ljutiti korisnik iz Omiša. Ističe kako su zaposleni u nemogućnosti uopće odlagati razvrstani otpad, jer rade u to vrijeme.

- Vlasnici apartmana, ljeti, subotom kada je smjena gostiju, neće moći odlagati smeće sve do ponedjeljka u 15 sati kada će morati loviti kamion po gradu na +40?! Stalno šalju medijima svoje spinove da su građani oduševljeni njihovom revolucionarnom metodom 'hvatanja kamiona po gradu', a potpuno je netočno. Samo lažu i podižu cijene komunalnih usluga. Molim vas pročitajte komentare gnjevnih građana i sve će vam biti jasno. To je realnost, a ne lažne objave za javnost tvrtke Peovica - poručio je Omišanin koji se javio na adresu naše redakcije.

Nije jedini koji tako misli. Razgovarali s ženom koja stanuje u kvartu Naselje zahvaćenim pilot projektom. Smatra da su svi odgovorni građani kažnjeni zbog neodgovornih pojedinaca koji bi ostavljali svoje smeće kraj kontejnera za odlaganje otpada.

- Po novome imamo detaljan raspored po danima kada bacamo određenu vrstu otpada. Trebali bi svoje obveze prilagoditi rasporedu kamiončića i pratiti kada će doći u našu ulicu što je nenormalno. Hvale se koliko je građana skinulo aplikaciju što nije mjerilo ni za što jer smo je trebali skinuti da bi uopće došli do rasporeda - ljutita je naša sugovornica koja radi u Splitu i ne može stići do 17 sati u Omiš kako bi bacila smeće. Poslala nam je plan odvoza recikliranog otpada za jučer i danas, a ona naprosto ne može stići do kamiona kako bi ostavila plastičnu ambalažu, tetrapak, papir ili metalnu ambalažu.


- Iz Peovice su jednom prilikom poručili - ako ne stignemo, da odemo sami u reciklažno dvorište u Zakučac i odnesemo smeće. S obzirom koliko skupo plaćamo smeće, još najbolje da sami odnesemo na Karepovac da se oni ne bi mučili. Novi sustav je grozan i nije normalan. Jasno mi je da žele uvesti reda, ali ovo nije način. Pa ne stojimo svi doma sa smećem bez obveza i čekamo kada će nam kamiončić proći - poručila je Omišanka s kojom smo razgovarali na tu temu.

Leonardo Ljubičić, direktor Peovice naglašava da je riječ o pilot projektu kojim pokušavaju uvesti novinu kako bi se riješio problem ilegalnog bacanja otpada u reciklabilne spremnike. I sam se složio s izjavom naše sugovornice iz Omiša kako je zbog nekolicine neodgovornih građana 'stradao' cijeli grad.

- Dakle, većina prikupljenog otpada nije upotrebljiva već mora ići na Karepovac. Ovaj problem ne možete riješiti kamerom, osim da imate 80 zaposlenika koji će samo stajati uz spremnik i pregledavati svaku vrećicu koju netko donese. Ovo je pokušaj da se osobnom kontrolom svake vrećice pri predaji vrećice vozaču kamiona, pridonese tome da nema onečišćenja reciklabilnog otpada. Prvi rezultati kažu da smo potpuno pogodili - kazao je Ljubičić koji dodaje da takvi sustavi postoje u Italiji te da vrlo dobro funkcioniraju. Naglasio je kako uvijek postoji skupina nezadovoljnih ljudi kada se uvodi bilo kakva novost u sustav prikupljanja otpada.

- Naviknuli smo na to. Svaki korak koji smo napravili u ovih 11 godina odvojenog prikupljanja otpada bio je popraćen početnim revoltom. Očekivali smo ga i ovom slučaju. Naravno da samo jedan termin dnevno za naše korisnike nije dovoljan, nama je cilj imati najmanje tri odvoza dnevno s kamionom po svakom kvartu, tako da će i gospođa koju ste spomenuli, ali i drugi korisnici imati više termina kada mogu odložiti otpad. U slučaju da ga baš nikako ne mogu pohvatati, reciklažno dvorište radi svaki dan i uvest ćemo jedan dan da radi popodne za ljude koji imaju nezgodno radno vrijeme - poručio je direktor komunalne tvrtke Peovica.

Njemu je dovoljan argument za nastavak ovakvog odvoza otpada rezultat koji su zabilježili nakon prvih šest tjedana provedbe pilot projekta.

- Svjesni smo primjedbi solidnog broja građana, ali u trenutku kada relativno brzo odlučimo je li to naša budućnost ili ne, onda ćemo osigurati uslugu koja će biti daleko bolja korisnicima. Pokušavamo riješiti ovaj problem s kojim se nosi cijela država. Svi su skloni tome da su javni spremnici najelegantnije rješenje za korisnika, ali je problem što sav otpad propada, odnosno većina odlazi u miješani komunalni otpad i zatrpavaju se odlagališta. Uvođenjem novog projekta u siječnju smo zabilježili rekordan rezultat od 36,7 posto odvojenog prikupljenog otpada. Meni je to najjači argument u cijeloj ovoj priči. Inače je u siječnju znalo biti oko 20 do 23 posto - rekao je Leonardo Ljubičić, direktor Peovice koji je svjestan da postoji još tehničkih problema, ali je, naglasio je, zato riječ o pilot projektu. Odvoz otpada kamionom ne odnosi se na miješani komunalni otpad, a uskoro će se će se odlučiti hoće li nastaviti s takvom metodom prikupljanja reciklabilnog otpada.

Vaša reakcija na temu