Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay NESTAŠICA GORIVA: Čeka li i ostatak Europe britanski scenarij?

NESTAŠICA GORIVA: Čeka li i ostatak Europe britanski scenarij?

Njemačka Savezna udruga za transport, logistiku i zbrinjavanje robe (BGL) upozorava da ni europski gospodarski div nije daleko od toga

Posljedice Brexita u Velikoj Britaniji osjećaju se svakodnevno, a posebno se dramatičnom činila nestašica goriva na benzinskim pumpama.

S pooštrenjem viznih uvjeta za vozače iz istočne Europe, oni su gotovo nestali s Otoka, a drugih vozača cisterni nema. Kažu da je u Britaniji manjak oko 100.000 vozača, ali i ostatak Europe mogao bi biti u problemima.

Njemačka Savezna udruga za transport, logistiku i zbrinjavanje robe (BGL) upozorava da ni europski gospodarski div nije daleko od tog scenarija, a to bi se moglo odnositi i na ostatak kontinenta. Za razliku od Velike Britanije, koja je poželjela kontrolirati broj inozemnih radnika i to joj se obilo o glavu, Njemačka ima drugi tip problema. Prema Federalnom zavodu za statistiku, vozači kamiona (iznimno teška profesija u kojoj je potrebno žrtvovati veliki dio privatnog života) su u 2020. zarađivali u prosjeku 14,21 eura bruto po satu – u usporedbi s prosječnim prosjekom od 19,97 eura za kvalificirane radnike. Vozači kamiona mjesečno su u prosjeku zarađivali 2623 eura bruto, dok su zaposlenici sa sličnom obukom i stručnim iskustvom zarađivali 3286 eura.

Prema BGL-u, svake godine u mirovinu ode 30.000 kamiondžija, a novih je tek između 13.000 i 17.000. U Njemačkoj trenutno nedostaje između 60.000 i 80.000 vozača. Procjenjuje se da bi prve ozbiljne nestašice proizvoda zbog manjka vozača kamiona mogle krenuti 2022. ili 2023. godine, piše HAK Revija.

Vaša reakcija na temu