Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Inspekcija u nadzoru Sjeverne luke, evo što su utvrdili

Inspekcija u nadzoru Sjeverne luke, evo što su utvrdili

Pokrenuto je nekoliko postupaka

Inspekcije Državnog inspektorata: inspekcija zaštite okoliša, vodopravna, sanitarna, građevinska i inspekcije rada (radni odnosi i zaštita na radu) obavile su koordinirani inspekcijski nadzor poslovnih subjekata na lokaciji Slobodne zone luke Split.

Nastavno na rezultate ispitivanja kvalitete zraka na sjevernom dijelu Splita HZJZ-a, a koja je provedena temeljem odluke Grada Splita po zahtjevu inspekcije zaštite okoliša, inspekcija zaštite okoliša je u inspekcijskom nadzoru protiv jednog poslovnog subjekta pokrenula upravni postupak i donijela rješenje kojim je poslovnom subjektu naredila da prilikom manipulacije i skladištenja robe ograniči emisiju onečišćujućih tvari u zrak na otvorenim skladišnim prostorima te da ukrcaj, iskrcaj i pretovar rasute robe provodi uz zato predviđene mjere. Također je utvrdila nepravilnosti vezano na postupanje s otpadom te je rješenjem naređeno otklanjanje nepravilnosti i izdan je prekršajni nalog.

Vodopravna inspekcija je slijedom utvrđenih nepravilnosti na predmetnoj lokaciji, pokrenula upravni postupak, rješenjem naredila otklanjanje istih u predviđenom roku te izdala prekršajni nalog pravnoj osobi i odgovornoj osobi u pravnoj osobi.

Sanitarna inspekcija je obavila inspekcijske nadzore nad poslovanjem pravnih osoba koje posluju unutar Slobodne zone Luke Split te jednom pravnom osobom koja se nalazi u neposrednoj blizini van Slobodne zone. Sukladno utvrđenom činjeničnom stanju, pokrenuto je sedam upravnih postupaka, u kojima je naređeno da se izvrše mjerenja razine buke, a izdan je i prekršajni nalog zbog povrede odredbe Zakona o zaštiti od buke. Kod dva subjekta je utvrđena nesukladnost kod skladištenja i korištenja opasnih kemikalija, zbog čega je temeljem odredbe Zakona o kemikalijama izrečena novčana kazna na mjestu počinjenja prekršaja te je naređeno otklanjanje nepravilnosti. 

Inspekcijskim nadzorom inspekcije rada u području zaštite na radu utvrđeni su nedostaci u primjeni odredbi Zakona o zaštiti na radu na temeljem čega su donesena dva usmena rješenja kojima je jednom poslodavcu zabranjeno obavljanje radnih postupaka bez uporabe propisane osobne zaštitne opreme i ispitivanje parametara radnog okoliša na mjestu rada. Nadalje, inspekcija rada u području radnih odnosa, na temelju utvrđenog činjeničnog stanja protiv jednog poslodavca i odgovorne osobe poslodavca nadležnom sudu podnesen je optužni prijedlog.

Nadzor građevinske inspekcije s osnova propisanih odredbi Zakona o gradnji, a vezano za izgrađenost i uporabu svih objekata na području Slobodne zone luke Split je u tijeku.

Napominju kako će inspekcije Državnog inspektorata i nadalje obavljati nadzore nad poslovnim subjektima na predmetnoj lokaciji.

Vaša reakcija na temu