Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com EU parlament donio pravila o dužnoj pažnji prema ljudskim pravima i okolišu

EU parlament donio pravila o dužnoj pažnji prema ljudskim pravima i okolišu

Neke su od mogućih kazni javno prozivanje ili novčana kazna u iznosu do 5 % neto globalnog prometa poduzeća

Europski parlament je s 374 glasova za, 235 protiv i 19 suzdržanih donio novu Direktivu o dužnoj pažnji', dogovorenu s Vijećem, koja obvezuje poduzeća i njihove partnere u lancu nabave, proizvodnje i distribucije da spriječe, otklone ili ublaže svoj negativni utjecaj na ljudska prava i okoliš. Primjeri takvog utjecaja su ropstvo, dječji rad, izrabljivanje, gubitak bioraznolikosti, onečišćenje i uništenje prirodne baštine.

Pristup utemeljen na riziku i prijelazni plan

Pravila će se primjenjivati na europska poduzeća i matična poduzeća s više od 1000 zaposlenih čiji globalni promet premašuje 450 milijuna eura te na europske franšize s globalnim prometom od najmanje 80 milijuna eura (pod uvjetom da licencijska naknada iznosi najmanje 22,5 milijuna eura). Obuhvaćena su i strana poduzeća, matična poduzeća i franšize čiji promet u EU-u premašuje propisane pragove. Ta poduzeća morat će u svoje politike uvrstiti dužnu pažnju, provesti povezana ulaganja, tražiti ugovorna jamstva od svojih partnera, poboljšati svoj poslovni plan i pružiti potporu malim i srednjim poslovnim partnerima da ispune nove obveze. Također će morati donijeti prijelazni plan kako bi njihov poslovni model bio kompatibilan s ograničavanjem globalnog zagrijavanja na 1,5 °C u skladu s Pariškim sporazumom.

Kazne i naknada žrtvama

Države članice morat će poduzećima osigurati detaljne informacije o obvezama u pogledu dužne pažnje na posebnim internetskim platformama koje će sadržavati Komisijine smjernice za njihovu primjenu. Također će ustrojiti ili imenovati nadzorno tijelo koje će istraživati kršenja pravila i propisivati kazne. Neke su od mogućih kazni javno prozivanje ili novčana kazna u iznosu do 5 % neto globalnog prometa poduzeća. Komisija će osnovati Europsku mrežu nadzornih tijela koja će olakšati suradnju i razmjenu najboljih praksi. Poduzeća će odgovarati za štetu nastalu kršenjem obveza dužne pažnje te će morati u potpunosti obeštetiti svoje žrtve.

'Ovo je prekretnica u odgovornom poslovanju'

Nakon glasanja na plenarnoj sjednici Lara Wolters (S&D, Nizozemska) rekla je: 'Današnje glasanje je prekretnica u odgovornom poslovanju i važan korak ka sprečavanju neodgovornih poduzeća da izrabljuju ljude i planet. Direktiva je kompromis proizašao iz višegodišnjih napetih pregovora. Ponosim se postignućem koje smo ostvarili s progresivnim saveznicima. U sljedećem sazivu Parlamenta borit ćemo se ne samo za brzu provedbu ove Direktive, nego i za povećanje održivosti europskog gospodarstva.'

Vijeće treba formalno odobriti Direktivu prije nego što bude objavljena u Službenom listu. Stupit će na snagu 20 dana nakon objave. Države članice moraju je prenijeti u nacionalno zakonodavstvo u roku od dvije godine.

Nova će se pravila (osim obveza izvješćivanja) postupno primjenjivati:

•    od 2027. na poduzeća s više od 5000 zaposlenih čiji promet premašuje 1,5 milijardi eura

•    od 2028. na poduzeća s više od 3000 zaposlenih čiji promet premašuje 900 milijuna eura

•    od 2029. na sva poduzeća obuhvaćena područjem primjene Direktive (s više od 1000 zaposlenih čiji promet premašuje 450 milijuna eura).

Parlament je opetovano tražio veću korporativnu odgovornost i zakonodavstvo o obveznoj dužnoj pažnji. Komisijin prijedlog od 23. veljače 2022. dopunjuje postojeće i planirane propise poput Uredbe o krčenju šuma, Uredbe o mineralima iz sukobima pogođenih područja i Nacrta uredbe o zabrani proizvoda dobivenih prisilnim radom.

Donošenjem ove Direktive Parlament je odgovorio na očekivanja građana u pogledu održive potrošnje iz prijedloga 5. mjere 13., jačanja etičke dimenzije trgovine iz prijedloga 19. mjera 2. i 3. te održivog modela rasta iz prijedloga 11. mjera 1. i 8. zaključaka Konferencije o budućnosti Europe.

Vaša reakcija na temu