Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay CRVENOKLJUNI LABUD Novi slučaj ptičje gripe u divljih ptica

CRVENOKLJUNI LABUD Novi slučaj ptičje gripe u divljih ptica

Na području Zagrebačke županije

Novi slučaj visokopatogene influence ptica, podtip H5N1, u populaciji divljih ptica potvrđen je 20. veljače u crvenokljunog labuda na području općine Križ u Zagrebačkoj županiji.  Od početka ove godine u Republici Hrvatskoj zabilježena su četiri izbijanja VPIP u divljih ptica i to u Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičko-podravskoj i Zagrebačkoj županiji te jedan u domaće peradi u Brodsko-posavskoj županiji.

'Od 18. studenoga 2023. godine na snazi je Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske (objavljena u 138/2023). Mjere propisane predmetnom Naredbom se odnose na područje cijele Republike Hrvatske, a određuju obvezno držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama. Vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi, a obavezna je provedba higijenskih i biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi', priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede. 

U peradi oboljele od influence javljaju se sljedeći znakovi bolesti:

- iznenadna uginuća bez kliničkih znakova bolesti,

- potištenost, nakostriješenost perja, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun,

- cijanoza kreste i podbradnjaka,

- sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem  nepokrivenim područjima nogu,

- značajan pad nesivosti i valivosti te loša  kvaliteta ljuske jajeta,

- živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje),

- krvarenja krijeste i podbradnjaka.

Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu dojaviti svako povećano uginuće ili znakove bolesti u ptica.

'I ovim putem podsjećamo subjekte da poštuju biosigurnosne mjere u uzgojima te da svaku promjenu zdravstvenog stanja, parametara proizvodnje ili uginuća životinja bez odgađanja prijave svom veterinaru', poručuju iz ministarstva.

Vaša reakcija na temu