Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Couleur from Pixabay Bacate ljuske od kikirikija? Radije ih upotrijebite za jednu korisnu stvar

Bacate ljuske od kikirikija? Radije ih upotrijebite za jednu korisnu stvar

Blagotvorne su

Kikiriki je voće bogato blagotvornim svojstvima za naš organizam, koje se može jesti kao praktičan međuobrok za smanjivanje gladi (ponijeti ga sa sobom u školu ili na posao) ili kao prilog uz koktel s prijateljima. No, što učiniti s ljuskama koje ostanu nakon što se kikiriki pojede?  Bolje ih je ne bacati, jer se mogu pretvoriti u pravi blagotvorni tretman za vaše biljke, s dvostrukim djelovanjem, piše Novi list.

S jedne strane ljuske obogaćuju tlo dušikom i predstavljaju izvrsno prirodno gnojivo, a s druge strane, ljuske od kikirikija čine tlo dreniranijim i izbjegavate rizik od prekomjernog nakupljanja tekućine, što bi moglo oštetiti biljku i uzrokovati truljenje korijena.

Kako koristiti ljuske kikirikija za biljke?

Ako želite nahraniti tlo na prirodan način, dovoljno je samo posuti površinu zemlje tim ostacima. Postupak je sljedeći:

- sve ljuske stavite u sredinu pamučne krpe

- krpu savijete tako da u njoj budu sve ljuske i zgnječite je rukama kako bi te ostatke razbili na manje komade, a po želji možete to učiniti  i valjkom za tijesto

- tako dobiveni grubi prah pospite izravno na tlo vaših biljaka ili vrta: tlo će ga upiti, izvlačeći iz njega veliku korist

- ako imate veliku količinu, možete sačuvati ono što ostane u staklenci ili vrećici, spremno za iduće korištenje

Ljuskama kikirikija možete pomoći i kod drenaže viška tekućine u posudama vaših biljaka. Uzmite praznu vazu i napravite 'krevet' od ljusaka kikirikija na dnu: djelovati će kao odvod. U tom slučaju nije potrebno mljeti ljuske prije upotrebe jer bi se u protivnom poništio učinak drenaže koji želite postići. Stavite potom zemlju na ljuske. Ako želite, možete i izmjenjivati ​​slojeve zemlje sa slojevima ljuski od kikirikija ili ljuske umiješati u zemlju.

Vaša reakcija na temu