Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DAVOR MATIJEVIĆ U '1 NA 10' Kerum je inovator, Plenković novi Ćaća, Škoro bi se trebao držati pjevanja...

DAVOR MATIJEVIĆ U '1 NA 10' Kerum je inovator, Plenković novi Ćaća, Škoro bi se trebao držati pjevanja...

Tajnik SDP-a Split opisao je još Vilija Beroša, Andru Krstulovića Oparu, Mišu Krstičevića, Antu Bradarića-Šljuju...

Davor Matijević, tajnik SDP-a Split i čelnik kotara Blatine-Škrape, gost je naše rubrike '1 na 10'. Evo kako je opisao 10 kolega s političke scene...

ŽELJKO KERUM: Inovator koji je prvi na svijetu izmislio poziciju 'vladajuće oporbe' po metodi palac doli, al' ruke gori. U medijima je sklon kritici gradonačelnika, ali na Gradskom vijeću Žele se pokazao kao lojalan i siguran HDZ-ov partner. Žele se ne vraća, jer Žele nije nikad ni otišao. I nosi punu odgovornost za stanje u kojem se Split danas nalazi.

MIŠO KRSTIČEVIĆ: Mladi SDP-ov gradonačelnik Ploča koji volontira na toj poziciji, a u 'slobodno vrijeme' je doktorirao i specijalizirao ortopediju i traumatologiju te radi kao kirurg. Veliki drug i pravo osvježenje na političkoj sceni te se uz takve kadrove nimalo ne bojim za budućnost SDP-a.

ANDRO KRSTULOVIĆ OPARA: Nejasno je je li on žrtva HDZ-a, Željka Keruma, sebe samog ili svega navedenog, ali je nažalost zasluženo stekao titulu najgoreg gradonačelnika u novijoj povijesti. Mandat mu se bliži kraju iza kojeg, nažalost, neće ostati ništa osim privremenih, neuspješnih projekata te potpunih promašaja poput sanacije Marjana, uređenja Žnjana, izmještanja autobusnog kolodvora na Kopilici...

ANDREJ PLENKOVIĆ: Izričajem i nastupom neodoljivo podsjeća na jednog i jedinog Ćaću. A bome mu se opasno približava i po aferama. Jedina je razlika što su Sanaderove afere počele izlaziti tek kad je izgubio vlast, a Plenkovićevu Vladu potresaju skandali cijeli mandat. Što će biti tek kad izgubi vlast...

VILI BEROŠ: Započeo je kao stručnjak, završio kao lojalan stranački vojnik. Drago mi je što je nositelj HDZ-ove liste u X. izbornoj jedinici pa se nadam da će konačno moći odgovoriti i na pitanja o odgovornosti u Domu za starije u Vukovarskoj. Čak neće trebati ni koristiti 'joker zovi' s obzirom na to da mu je stranački kolega Škaričić redovito prisutan na stranačkim skupovima.

ZORAN MILANOVIĆ: Vidi se da mu je svojevrsni politički 'time out' godio i da se vratio puno staloženiji, mudriji i konkretniji. Veliko osvježenje na Pantovčaku nakon Kolinde Grabar-Kitarović i uvjeren sam da će do kraja mandata potpuno opravdati povjerenje koje je dobio.

ANTE BRADARIĆ-ŠLJUJO: Kao gradski vijećnik je bio korektan i konkretan, ali je moje veliko uvažavanje stekao nakon izlaska iz Mosta i to zbog načina na koji je otišao: pristojno, gospodski i uz vraćen mandat što je rijetkost na političkoj sceni.

MIROSLAV ŠKORO: Nalazi se na čelu još jedne HDZ-ove frakcije koja se nalazi izvan stranke, ali samo čeka trenutak kad će se opet vratiti u nju. Priča protiv sustava, a HDZ-ov sustav ga je stvorio omogućivši mu i diplomatsku i poslovnu i političku karijeru. Jedino mu nisu omogućili pjevačku karijeru, koje bi se zapravo i trebao držati. Ovakvi mesijanski pokreti traju do izbora nakon čega se prepuštaju sirenskom zovu čelnika HDZ-a, ma tko god on bio.

GORAN KOTUR: Preuzeo je splitski SDP kad je bio na dnu te je uz veliki rad i s dobrim timom ljudi vratio ga na poziciju koja mu i pripada. Nakon šest godina uzastopnih poraza na svim mogućim izborima, SDP je pobijedio u Splitu u zadnja dva izborna ciklusa što je definitivno njegova zasluga. Posjeduje veliko znanje te se s njim može pričati baš o svemu. Predsjednik je stranke malo više od dvije  godine, ali njegovo vrijeme tek dolazi. 

ANTE BILIĆ: SDP-ov gradonačelnik Trogira koji je u svega tri godine podmirio gubitke koje je naslijedio od prijašnjih vlasti, pokrenuo veliki investicijski ciklus, ali mi se najviše sviđa što je Trogir postao prvi dalmatinski grad gdje se provodi participativno budžetiranje kojim stanovnici sami sudjeluju u kreiranju proračuna. Odbio je svojedobno ponudu Zorana Milanovića da postane saborski zastupnik jer se želio posvetiti lokalnoj politici. To je nešto što posebno cijenim i što je stvarno rijetkost u politici.

Vaša reakcija na temu